fbpx

Author: Biljana

pubertet-apteka-dna-anni-farm

Мост помеѓу детството и зрелоста   Формирање сопствено семејство и потомство им посакуваме на своите деца –пубертетот е неизбежно скалило кон таа цел.   Автор д-р Радмила Косиќ   Периодот од животот кога детето израснува во возрасна личност го нарекуваме пубертет. Називот потекнува од латинскиот збор pubertas – полово созревање. Истовремено со половото созревање настапуваат големи телесни, психички и социјални промени во животот на момчето или девојката. Периодот на пубертетот завршува со престанување на...

Read More
стрии-аптека-дна-анни-фарм

Како да ги намалите и отстраните Милица Алексиќ   Кога кожата пребргу се растегнува, во пубертет, за време на диети, односно поради слабеење или нагло зголемување на телесната маса или во бременост, може да се појават стрии, кои во почетокот се црвеникави поради крвните садови и воспалението, за подоцна да станат бели, бидејќи кожата на тие места го губи природниот пигмент. Овие линии на кожата, во некои случаи...

Read More
vezbi-za-spas-od-srcev-udar

Најновите истражувања потврдуваат дека вежбањето може да го намали ризикот од инфаркт кај луѓето кои имаат генетска предиспозиција за него. Иако многумина сметаат дека малку може да се направи доколку станува збор за генетика, докажано е дека едноставните активности можат да помогнат. А, сигурно можете да одделите неколку мигови во денот за нив.   Истражувањата биле објавени во магазинот ”American Heart Association’s journal”, а се темелат на...

Read More
bolki-apteka

Како да се победи болката   Сè поголем број луѓе секојдневно се соочуваат со проблеми кои главно се последица на долготрајно седење и недоволно движење.   Автор Владимир Пантиќ   Во зависност од типот на оптоварувањето на кое сме изложени, како и од генетските предиспозиции, проблемите може да се јават во вратниот дел од ’рбетот, грбот и рамениот појас.   Миогени и вертеброгени причини Повеќето проблеми поврзани за вкочанетост и болка во овие делови...

Read More
kako-da-ja-zgolemite-energijata-vo-prolet-apteka-dna-anni-farm-betty

Душан Гољиќ   м-р по фармација   Заморувањето и чувството на тежина и замор кои се карактеристични за почетокот на пролетта, се надминуваат со здрава исхрана богата со витамини и минерали и со физичка активност, но и со суплементи, посебно ако поради темпото на живот не сме во можниост секогаш да се придржуваме до правилата за здрав начин на живот, или сме изложени на стрес и зголемени напори. Во...

Read More
суво-око-аптека-дна-анни-фарм

Непријатно пецкање и црвенило   Појавата на суво око може да биде од различни причини, а често настанува со нивно комбинирање.   Автор: Јасна Петровиќ     Биохемискиот состав на солзите, освен што овозможува неопходна влажност на окото („подмачкување“ со трепкање), има функција на ладење и чистење на окото од туѓи честички. Солзниот филм учествува и во подобрување на оптичките особини на окото со својот индекс на прекршување на светлината. Тој, исто...

Read More
bremenost-vitamini-apteka

  И мајката и бебето да добијат сè што им е потребно   При советување на пациентите за адекватен внес на сите биоактивни материи, фармацевтите посебно внимание придаваат на препорачаните дневни внесови на нутриенти во бременост.   Автор Душан Гољиќ м-р по фармација     Витамините, минералите, простите шеќери, есенцијалните масни и аминокиселини претставуваат неопходни нутриени во физиолошките процеси. Потребите на организмот не се константни, туку се менуваат во зависност од надворешните и внатрешните...

Read More
ishijas-apteka-dna-anni-farm

Причини, симптоми и лекување   Статистиката покажува дека во развиените земји дури 50-80 насто од населението почувствувало болка во грбот.   Автор д-р Јелена Биџиќ.   Лумбоишијалгија (ишијас) е синдром кој се манифестира со болка во долниот дел од грбот, долж едната или двете нозе. Болката во крстот , после главоболката е најчеста појава кај човечката популација. Ишијасот е термин за воспаление на нервус ишијадикус. Ишијадикус е најголем периферен нерв во...

Read More
masnotii-vo-krvta

Кога се корисни, а кога се штетни   Душан Гољиќ м-р по фармација   Човечкиот организам е како машина: го троши горивото кое му го даваме, се развива, произведува енергија и го отфрла непотребното. Живеејќи во забрзано секојдневие, земаме брзи залчиња храна во движење, само да ја намалиме гладта. Ретко размислуваме за квалитетот на намирниците кои ги внесуваме. Дури ако здравствени проблеми нè натераат да посетиме лекар, присилени сме да...

Read More
алергии

Избегнувајте контакт со полен   Во април алергиските реакции може да бидат предизвикани од јоргован, тегавец и трева, но и од листопадните дрвја – брест, јасен, топола, врба, платан, бреза, орев, даб, како и од зимзелените стебла на бор, смрека, ела и тиса, па престојот во парк, во шума и  ливада е ризичен за лицата склони на пролетни, поленски алергии   д-р Ивана Беговиќ-Лазаревиќ спец. по епидемиологија   Будењето на природата во...

Read More