fbpx

Author: Despina Zupan

psorijaza-problematicna-koza

Опасност за целиот организам   Ова заболување може да настане во кој било период од животот, но најчесто се јавува помеѓу 10 и 20 година. Заболуваат подеднакво и мажи и жени, но забележано е дека порано се јавува кај жените.   Автор: д-р Александар Макевиќ   Псоријазата (Psoriazis vulgaris) е хронична, системска, воспалителна болест, која примарно ја зафаќа кожата, оптоварувајќи ги пациентите со воспалителни, болни промени кај кои се појавува јадеж...

Read More
очи-детско-здравје

Корекција е можна Секојдневно сме сведоци како различно реагираме на она што го гледаме – смеење до солзи и очите се огледало на душата се изрази кои зборуваат колку нашите очи се важни во поимањето на светот и реагирањето на појавите околу нас. Автор д-р Радмила Косиќ педијатар   Нашето око има структура на фотоапарат. Паралелните зраци на светлото се прекршуваат во една точка од внатрешната страна на окото. Физичкиот феномен на прекршување...

Read More
zdravje-zdrava-hrana-apteka-dna-annifarm-skopje

Практично, корисно, вкусно Потребно е само малку труд за секојдневните оброци на работа да ги направиме поздрави и поразновидни.   Автор Билјана Божовиќ   Комбинацијата од секојдневно седење на работното место со грицки, брза храна и оброци од блиската пекарница претствува сигурен пат кон вишок килограми. Ова, пак, е идеална основа за развој на бројни заболувања, од кардиоваскуларни болести, преку болки во грбот до дијабетес. Затоа следен пат кога ќе...

Read More
zdravo-srce

д-р Јелена Стефановиќ спец. по општа пракса   Старата мудрост вели „дека е подобро да се спречи, отколку да се лекува“. Многу болести може да се избегнат, а здравото срце да се одржи со превенција, односно со здрав животен стил кој не само што не го загрозува здравјето, туку и го унапредува.   Современиот живот не ни остава многу време да се занимаваме со себе и со своето здравје. Луѓето...

Read More
ishrana-vo-bremenost

Искористете го богатството на сезонските намирници   Септември е период од годината кога на тезгите на пазарите се застапени многу разновидни плодови од природата кои обилуваат со бројни хранливи состојки.   Автор: Билјана Божовиќ   Исхраната во текот на бременоста одамна престана да биде под диктат на онаа старата, некогаш задолжителна, реченица: Мораш повеќе да јадеш затоа што сега јадеш за двајца! Иако е неспорен фактот дека енергетските потреби на организмот...

Read More
уринарни-инфекции

Непријатни, но излечиви Над 50 % од жените во текот на животот ќе имаат барем една епизода на UTI, додека 20-30 % ќе имаат рекурентни UTI   АВТОР д-р Бојана Мирковиќ уролог   Инфекциите на уринарниот тракт (UTI) може да го зафатат горниот уринарен тракт – бубрезите и мочната цевка или долниот уринарен тракт – мочниот меур, мочната цевка и кај мажите простатата и тестисите. Најчесто се јавуваат како циститиси (воспаленија...

Read More
пробиотици-анни-фарм-бетту

Задолжителен дел од патната аптека   Сè поголем е бројот на докази за позитивното влијание на пробиотиците на целокупното здравје, имунитетот, лекувањето и превенцијата на различни како гастроентеролошки, така и вонгастроентеролошки пореметувања.   Автор асс. д-р Владимир Миливојевиќ   Пробитикот се дефинира како култура на микроби која во контролирани студии покажува добробит за човековото здравје и во себе содржи: дефинирани видови, жив број на микроби и има докажана безбедност и ефикасност....

Read More

Душан Гољиќ м-р по фармација   При подолго изложување на сонце е битно да се користат дерматокозметички препарати за нега и заштита на кожата, со соодветни SPF вредности и УВА-заштитна компонента   Ултавиолетовото зрачење (УВ) е дел од спектарот на сончевото зрачење. УВ-брановите се состојат од УВА, УВБ и УВЦ-зраци. Меѓутоа, целокупниот спектар на УВ-зрачење не допира до површината на Земјата. УВЦ-зраците, како енергетски најбогати и најштетни по живот на...

Read More
zabi

Која е важноста од редовен стоматолошки преглед?   Редовниот преглед на забите е важен, бидејќи помага да ги одржите забите и непцата здрави.   автор: д-р Нина Митева, спец. ортодонт   Се препорачува барем на секои 6 месеци да го посетите својот стоматолог за да се направи преглед и контрола на вашите заби. Стоматолошкиот преглед се состои од два дела: проверка и чистење.   Што се случува при вашата посета на стоматолог? При прегледот се детектира...

Read More
ishrana-na-patuvanje-dna-anii-farm-betty

Лесно, вкусно и безбедно   Тргнувањето на патување подразбира и промена на одредени прехранбени навики. Ова е неопходен чекор кој мораме да го преземеме за да ги спречиме евентуалните здравствени проблеми.   Автор Билјана Божовиќ   Без разлика дали на одмор сте тргнале со сопствен автомобил или патувате со автобус, воз, авион, никако не би требало да тргнете гладни. Од друга страна, водете сметка да не се прејадете. Ова посебно се...

Read More