fbpx

Дерматологија

psorijaza-problematicna-koza

Опасност за целиот организам   Ова заболување може да настане во кој било период од животот, но најчесто се јавува помеѓу 10 и 20 година. Заболуваат подеднакво и мажи и жени, но забележано е дека порано се јавува кај жените.   Автор: д-р Александар Макевиќ   Псоријазата (Psoriazis vulgaris) е хронична, системска, воспалителна болест, која примарно ја зафаќа кожата, оптоварувајќи ги пациентите со воспалителни, болни промени кај кои се појавува јадеж...

Read More

Душан Гољиќ м-р по фармација   При подолго изложување на сонце е битно да се користат дерматокозметички препарати за нега и заштита на кожата, со соодветни SPF вредности и УВА-заштитна компонента   Ултавиолетовото зрачење (УВ) е дел од спектарот на сончевото зрачење. УВ-брановите се состојат од УВА, УВБ и УВЦ-зраци. Меѓутоа, целокупниот спектар на УВ-зрачење не допира до површината на Земјата. УВЦ-зраците, како енергетски најбогати и најштетни по живот на...

Read More
alergija-na-sonce

Чест летен проблем   Сончевата светлина, како природна карактеристика на сонцето, има корисни ефекти во смисла на топлина и синтеза на витаминот Д, но, исто така, може да доведе до штетни последици.   Автор: д-р Владимир Лазовиќ   Алергиските реакции претставуваат хиперактивност на имунолошкиот систем. Заштитните реакции на имунолошкиот систем може понекогаш да бидат штетни за домаќинот и тогаш се нарекуваат реакции од пречувствителност. Изложеноста на сончевото зрачење влијае и на...

Read More

Како да се заштитиме Дури до 50 % од вкупната изложеност на сонце во текот на животот може да се прими до 18. година од животот, па затоа е важен моментот на едукација на родителите и децата за штетното дејство на сончевото зрачење. Автор: д-р Владимир Лазовиќ Сончевата светлина е највидлив и најочигледен извор на комфор во средината која нè опкружува. Таа има корисни ефекти во смисла топлина...

Read More
podgotvetese-za-soncanje-dna-anni-farm

Подгответе ја кожата на време   Нашата кожа има одредени природни заштитни механизми за борба против штетното дејство на сончевото зрачење, затоа е важно на време да им овозможиме да се искажат во полн потенцијал.   Автор Весна Марковиќ   Доаѓањето на топлите денови неизбежно буди асоцијации на сончање и престој на плажа. Меѓутоа, и во текот на секојдневните активности кои ги извршуваме често сме изложени на дејството на сончевите зраци....

Read More
zimata-ja-susi-kozata-dna-anni-farm

Природни решенија за честиот проблем   Време е лесните креми и лосиони да ги замениме со помасни и похранливи препарати.   Автор: Весна Марковиќ     Доаѓањето на постудените денови пред нашата кожа поставува бројни предизвици. Студот и ветерот ја сушат, слоевите од гардеробата ѝ оневозможуваат да биде во контакт со посвеж воздух, додека престојот во затворени простории со сув воздух само дополнително ја влошува ситуацијата. За среќа, постојат решенија од природата кои...

Read More
nega-na-koza

Совети за правилна нега на кожа Здравје на кожата Кожата е заштитна покривка на телото, која е првата линија во одбрана против навлегување на микроорганизми, го одржува балансот на телесни течности, преку потењето ја регулира телесната температура и спроведува дразби, од допир до болка. Изгледот на кожата влијае и на личното доживување на себеси, а со тоа и на психата. Здравјето на кожата зависи од тоа колку влага и маснотии содржи, а треба да...

Read More

Ја одржува природната хидратација, ја негува сувата и атопична кожа и ја намалува вкочанетоста во мускулите и зглобовите. Производи од коноп се вистински подарок од природата.   Лековитите својства на канабисот, или позната кај нашиот народ како коноп, биле познати уште во древна Кина, а за нејзиното благотворно дејство знаеле и Египќаните и старите Грци, Викинзите, и многу други народи. Интересно е да се наведе дека има...

Read More