fbpx

Детска храна и козметика

pubertet-apteka-dna-anni-farm

Мост помеѓу детството и зрелоста   Формирање сопствено семејство и потомство им посакуваме на своите деца –пубертетот е неизбежно скалило кон таа цел.   Автор д-р Радмила Косиќ   Периодот од животот кога детето израснува во возрасна личност го нарекуваме пубертет. Називот потекнува од латинскиот збор pubertas – полово созревање. Истовремено со половото созревање настапуваат големи телесни, психички и социјални промени во животот на момчето или девојката. Периодот на пубертетот завршува со престанување на...

Read More
стрии-аптека-дна-анни-фарм

Како да ги намалите и отстраните Милица Алексиќ   Кога кожата пребргу се растегнува, во пубертет, за време на диети, односно поради слабеење или нагло зголемување на телесната маса или во бременост, може да се појават стрии, кои во почетокот се црвеникави поради крвните садови и воспалението, за подоцна да станат бели, бидејќи кожата на тие места го губи природниот пигмент. Овие линии на кожата, во некои случаи...

Read More
bremenost-vitamini-apteka

  И мајката и бебето да добијат сè што им е потребно   При советување на пациентите за адекватен внес на сите биоактивни материи, фармацевтите посебно внимание придаваат на препорачаните дневни внесови на нутриенти во бременост.   Автор Душан Гољиќ м-р по фармација     Витамините, минералите, простите шеќери, есенцијалните масни и аминокиселини претставуваат неопходни нутриени во физиолошките процеси. Потребите на организмот не се константни, туку се менуваат во зависност од надворешните и внатрешните...

Read More

Скриена закана во чаша млеко     Интолеранцијата на лактоза е неможност за варење на млечниот шеќер – лактоза. Кај повеќето луѓе способноста за варење на лактозата се намалува веќе по втората година од животот. д-р Ивана Бузаџиќ молекуларен биолог и физиолог, спец. по генетика   Зошто да се тестирате?   Зачестеноста на интолеранцијата на лактоза во Европа е голема. Доколку имате желудочно-цревни проблеми, посебно по консумирање млеко и/или млечни производи, секако, препорака е...

Read More
detsko-zdravje-dna-anni-farm

  Совети за здраво и среќно растење   Заштита од болести Детското здравје значајно влијае на здравото и безгрижно растење, а усвојувањето здрави животни навики е важен услов за одржување на здравјето во зрелата и поодмината возраст. Заштитата од болести се спроведува со програмата за задолжителна вакцинација, редовен лекарски надзор на децата во текот на предучилишната и училишната возраст, а посебно со систематски прегледи при кои се утврдува телесниот и психичкиот развој на децата, се согледуваат негативните влијанија врз...

Read More