fbpx

Дигестивен систем

zdravje-zdrava-hrana-apteka-dna-annifarm-skopje

Практично, корисно, вкусно Потребно е само малку труд за секојдневните оброци на работа да ги направиме поздрави и поразновидни.   Автор Билјана Божовиќ   Комбинацијата од секојдневно седење на работното место со грицки, брза храна и оброци од блиската пекарница претствува сигурен пат кон вишок килограми. Ова, пак, е идеална основа за развој на бројни заболувања, од кардиоваскуларни болести, преку болки во грбот до дијабетес. Затоа следен пат кога ќе...

Read More
пробиотици-анни-фарм-бетту

Задолжителен дел од патната аптека   Сè поголем е бројот на докази за позитивното влијание на пробиотиците на целокупното здравје, имунитетот, лекувањето и превенцијата на различни како гастроентеролошки, така и вонгастроентеролошки пореметувања.   Автор асс. д-р Владимир Миливојевиќ   Пробитикот се дефинира како култура на микроби која во контролирани студии покажува добробит за човековото здравје и во себе содржи: дефинирани видови, жив број на микроби и има докажана безбедност и ефикасност....

Read More
ishrana-na-patuvanje-dna-anii-farm-betty

Лесно, вкусно и безбедно   Тргнувањето на патување подразбира и промена на одредени прехранбени навики. Ова е неопходен чекор кој мораме да го преземеме за да ги спречиме евентуалните здравствени проблеми.   Автор Билјана Божовиќ   Без разлика дали на одмор сте тргнале со сопствен автомобил или патувате со автобус, воз, авион, никако не би требало да тргнете гладни. Од друга страна, водете сметка да не се прејадете. Ова посебно се...

Read More

Заштита на функцијата на детоксикација   Метаболистичките процеси во црниот дроб се одвиваат константно и преку нив се филтрира целокупниот крвоток и лимфоток.   Автор м-р по фармација Душан Гољиќ     Црниот дроб е главен метаболизатор на екстерни супстанции кои влегуваат во крвотокот. Се состои од функционални клетки – хепатоцити, кои произведуваат специјални биомолекули чија улога е хемиски да го обработат соединението од надворешно потекло (ксенобиотик). Покрај обработка на сите погодни...

Read More

Скриена закана во чаша млеко     Интолеранцијата на лактоза е неможност за варење на млечниот шеќер – лактоза. Кај повеќето луѓе способноста за варење на лактозата се намалува веќе по втората година од животот. д-р Ивана Бузаџиќ молекуларен биолог и физиолог, спец. по генетика   Зошто да се тестирате?   Зачестеноста на интолеранцијата на лактоза во Европа е голема. Доколку имате желудочно-цревни проблеми, посебно по консумирање млеко и/или млечни производи, секако, препорака е...

Read More