fbpx

Кардиоваскуларен систем

zdravo-srce

д-р Јелена Стефановиќ спец. по општа пракса   Старата мудрост вели „дека е подобро да се спречи, отколку да се лекува“. Многу болести може да се избегнат, а здравото срце да се одржи со превенција, односно со здрав животен стил кој не само што не го загрозува здравјето, туку и го унапредува.   Современиот живот не ни остава многу време да се занимаваме со себе и со своето здравје. Луѓето...

Read More
vezbi-za-spas-od-srcev-udar

Најновите истражувања потврдуваат дека вежбањето може да го намали ризикот од инфаркт кај луѓето кои имаат генетска предиспозиција за него. Иако многумина сметаат дека малку може да се направи доколку станува збор за генетика, докажано е дека едноставните активности можат да помогнат. А, сигурно можете да одделите неколку мигови во денот за нив.   Истражувањата биле објавени во магазинот ”American Heart Association’s journal”, а се темелат на...

Read More
masnotii-vo-krvta

Кога се корисни, а кога се штетни   Душан Гољиќ м-р по фармација   Човечкиот организам е како машина: го троши горивото кое му го даваме, се развива, произведува енергија и го отфрла непотребното. Живеејќи во забрзано секојдневие, земаме брзи залчиња храна во движење, само да ја намалиме гладта. Ретко размислуваме за квалитетот на намирниците кои ги внесуваме. Дури ако здравствени проблеми нè натераат да посетиме лекар, присилени сме да...

Read More

Додатоците на исхраната даваат резултати   Медицината веќе со децении ја проучува лековитоста на омега-3 масните киселини и постојат валидни сознанија кои ја оправдуваат нивната медицинска употреба.   Автор: Душан Гољиќ м-р по фармација   Научно се идентификувани три есенцијални омега-3 масни киселини чиј внес е неопходен за нормална функција на телесните процеси. Еикосапентаноичната (EPA) и докозахексаноичната (DHA) се масни киселини кои доминантно се наоѓаат во рибата, морските плодови и алгите. Алфа-линолеинската...

Read More
висок крвен притисок

Совети за лицата со хипертензија   Висок крвен притисок   Високиот крвен притисок или артериската хипертензија, односно крвниот притисок во крвните садови поголем од нормалниот, претставува хронична болест и e клучен за ризик од кардиоваскуларни болести. Високиот крвен притисок предизвикува промени во крвните садови, што предизвикува оштетување на мозокот, срцето, бубрезите и големите крвни садови. При одредувањето на вредноста на крвниот притисок се разликуваат систолен (горен) притисок и дијастолен (долен) притисок. Хипертензијата се дефинира како трајно зголемување на систолниот...

Read More
дијабетес

Совети за дијабетичари – лица заболени од шеќерна болест Дијабетес или шеќерна болест Шеќерната болест или дијабетес е нарушување  што се манифестира со зголемено ниво на шеќерот во крвта, хипергликемија, а се појавува кога панкреасот престанува делумно или целосно да го произведува хормонот инсулин или инсулинот не е ефикасен во телото. Недостатокот од инсулин го спречува снабдувањето на клетките со храна, а шеќерот се акумулира во крвта и предизвикува оштетување на самите крвни садови, а...

Read More