fbpx

Uncategorized

очи-детско-здравје

Корекција е можна Секојдневно сме сведоци како различно реагираме на она што го гледаме – смеење до солзи и очите се огледало на душата се изрази кои зборуваат колку нашите очи се важни во поимањето на светот и реагирањето на појавите околу нас. Автор д-р Радмила Косиќ педијатар   Нашето око има структура на фотоапарат. Паралелните зраци на светлото се прекршуваат во една точка од внатрешната страна на окото. Физичкиот феномен на прекршување...

Read More
zabi

Која е важноста од редовен стоматолошки преглед?   Редовниот преглед на забите е важен, бидејќи помага да ги одржите забите и непцата здрави.   автор: д-р Нина Митева, спец. ортодонт   Се препорачува барем на секои 6 месеци да го посетите својот стоматолог за да се направи преглед и контрола на вашите заби. Стоматолошкиот преглед се состои од два дела: проверка и чистење.   Што се случува при вашата посета на стоматолог? При прегледот се детектира...

Read More
suplementi-dna-anni-farm-apteka

Метаболички синдром се дефинира како збир на повеќе патолошки состојби и вклучува: хипертензија, хипергликемија, обезност, зголемен процент на масно ткиво околу половината и дислипидемија. Сите овие заболувања претставуваат ризик фактори за кардиоваскуларни заболувања, атеросклероза, дијабетес тип 2 и бубрежна болест. Најчесто, оваа состојба е асимптоматска, но постојната хипергликемија може да се манифестира со жед, често уринирање, замаглен вид и замор. Метаболичкиот синдром се нарекува уште...

Read More
суво-око-аптека-дна-анни-фарм

Непријатно пецкање и црвенило   Појавата на суво око може да биде од различни причини, а често настанува со нивно комбинирање.   Автор: Јасна Петровиќ     Биохемискиот состав на солзите, освен што овозможува неопходна влажност на окото („подмачкување“ со трепкање), има функција на ладење и чистење на окото од туѓи честички. Солзниот филм учествува и во подобрување на оптичките особини на окото со својот индекс на прекршување на светлината. Тој, исто...

Read More
samodoverba

Зајакнете ја вербата во себе   Зрелата самодоверба, за разлика од ниската, лажната и разнишаната, подразбира реално согледување на своите способности и тежнеење кон остварување лични потенцијали. До неа се доаѓа преку осознавање на своите особености, со фокусирање на она што е позитивно и анализирање на особини кои ги одликуваат лицата со самодоверба   Марина Брашиќ, ОЛИ интегративен психодинамиски психотерапевт   Ако сакате да успеете во работата, да се обидете во...

Read More