fbpx

Уринарен систем

уринарни-инфекции

Непријатни, но излечиви Над 50 % од жените во текот на животот ќе имаат барем една епизода на UTI, додека 20-30 % ќе имаат рекурентни UTI   АВТОР д-р Бојана Мирковиќ уролог   Инфекциите на уринарниот тракт (UTI) може да го зафатат горниот уринарен тракт – бубрезите и мочната цевка или долниот уринарен тракт – мочниот меур, мочната цевка и кај мажите простатата и тестисите. Најчесто се јавуваат како циститиси (воспаленија...

Read More
urninarni-infekcii-dna-anni-farm

  Превенција, рани симптоми, лекување проф. д-р Дејан Драгичевиќ, спец. уролог   Секој со промени во мокрењето, болки во долниот дел од стомакот и промени во мочта треба да побара помош од лекар Иако блага уринарна инфекција може да биде малку непријатна, сериозна инфекција (кога ќе се прошири на мочниот меур и бубрезите) може да го направи одењето во болница непходно. Важно е да бидете во состојба да препознаете кои...

Read More