fbpx
 

Совети и предлози

zdravje-zdrava-hrana-apteka-dna-annifarm-skopje

Практично, корисно, вкусно Потребно е само малку труд за секојдневните оброци на работа да ги направиме поздрави и поразновидни.   Автор Билјана Божовиќ   Комбинацијата од секојдневно седење на работното место со грицки, брза храна и оброци од блиската пекарница претствува сигурен пат кон вишок килограми. Ова, пак, е идеална основа за развој на бројни заболувања, од кардиоваскуларни болести, преку болки во грбот до дијабетес. Затоа следен пат кога ќе...

Read More
zdravo-srce

д-р Јелена Стефановиќ спец. по општа пракса   Старата мудрост вели „дека е подобро да се спречи, отколку да се лекува“. Многу болести може да се избегнат, а здравото срце да се одржи со превенција, односно со здрав животен стил кој не само што не го загрозува здравјето, туку и го унапредува.   Современиот живот не ни остава многу време да се занимаваме со себе и со своето здравје. Луѓето...

Read More
ishrana-vo-bremenost

Искористете го богатството на сезонските намирници   Септември е период од годината кога на тезгите на пазарите се застапени многу разновидни плодови од природата кои обилуваат со бројни хранливи состојки.   Автор: Билјана Божовиќ   Исхраната во текот на бременоста одамна престана да биде под диктат на онаа старата, некогаш задолжителна, реченица: Мораш повеќе да јадеш затоа што сега јадеш за двајца! Иако е неспорен фактот дека енергетските потреби на организмот...

Read More
уринарни-инфекции

Непријатни, но излечиви Над 50 % од жените во текот на животот ќе имаат барем една епизода на UTI, додека 20-30 % ќе имаат рекурентни UTI   АВТОР д-р Бојана Мирковиќ уролог   Инфекциите на уринарниот тракт (UTI) може да го зафатат горниот уринарен тракт – бубрезите и мочната цевка или долниот уринарен тракт – мочниот меур, мочната цевка и кај мажите простатата и тестисите. Најчесто се јавуваат како циститиси (воспаленија...

Read More
пробиотици-анни-фарм-бетту

Задолжителен дел од патната аптека   Сè поголем е бројот на докази за позитивното влијание на пробиотиците на целокупното здравје, имунитетот, лекувањето и превенцијата на различни како гастроентеролошки, така и вонгастроентеролошки пореметувања.   Автор асс. д-р Владимир Миливојевиќ   Пробитикот се дефинира како култура на микроби која во контролирани студии покажува добробит за човековото здравје и во себе содржи: дефинирани видови, жив број на микроби и има докажана безбедност и ефикасност....

Read More

Душан Гољиќ м-р по фармација   При подолго изложување на сонце е битно да се користат дерматокозметички препарати за нега и заштита на кожата, со соодветни SPF вредности и УВА-заштитна компонента   Ултавиолетовото зрачење (УВ) е дел од спектарот на сончевото зрачење. УВ-брановите се состојат од УВА, УВБ и УВЦ-зраци. Меѓутоа, целокупниот спектар на УВ-зрачење не допира до површината на Земјата. УВЦ-зраците, како енергетски најбогати и најштетни по живот на...

Read More