fbpx
 

Совети и предлози

пробиотици-анни-фарм-бетту

Задолжителен дел од патната аптека   Сè поголем е бројот на докази за позитивното влијание на пробиотиците на целокупното здравје, имунитетот, лекувањето и превенцијата на различни како гастроентеролошки, така и вонгастроентеролошки пореметувања.   Автор асс. д-р Владимир Миливојевиќ   Пробитикот се дефинира како култура на микроби која во контролирани студии покажува добробит за човековото здравје и во себе содржи: дефинирани видови, жив број на микроби и има докажана безбедност и ефикасност....

Read More

Душан Гољиќ м-р по фармација   При подолго изложување на сонце е битно да се користат дерматокозметички препарати за нега и заштита на кожата, со соодветни SPF вредности и УВА-заштитна компонента   Ултавиолетовото зрачење (УВ) е дел од спектарот на сончевото зрачење. УВ-брановите се состојат од УВА, УВБ и УВЦ-зраци. Меѓутоа, целокупниот спектар на УВ-зрачење не допира до површината на Земјата. УВЦ-зраците, како енергетски најбогати и најштетни по живот на...

Read More
zabi

Која е важноста од редовен стоматолошки преглед?   Редовниот преглед на забите е важен, бидејќи помага да ги одржите забите и непцата здрави.   автор: д-р Нина Митева, спец. ортодонт   Се препорачува барем на секои 6 месеци да го посетите својот стоматолог за да се направи преглед и контрола на вашите заби. Стоматолошкиот преглед се состои од два дела: проверка и чистење.   Што се случува при вашата посета на стоматолог? При прегледот се детектира...

Read More
ishrana-na-patuvanje-dna-anii-farm-betty

Лесно, вкусно и безбедно   Тргнувањето на патување подразбира и промена на одредени прехранбени навики. Ова е неопходен чекор кој мораме да го преземеме за да ги спречиме евентуалните здравствени проблеми.   Автор Билјана Божовиќ   Без разлика дали на одмор сте тргнале со сопствен автомобил или патувате со автобус, воз, авион, никако не би требало да тргнете гладни. Од друга страна, водете сметка да не се прејадете. Ова посебно се...

Read More
alergija-na-sonce

Чест летен проблем   Сончевата светлина, како природна карактеристика на сонцето, има корисни ефекти во смисла на топлина и синтеза на витаминот Д, но, исто така, може да доведе до штетни последици.   Автор: д-р Владимир Лазовиќ   Алергиските реакции претставуваат хиперактивност на имунолошкиот систем. Заштитните реакции на имунолошкиот систем може понекогаш да бидат штетни за домаќинот и тогаш се нарекуваат реакции од пречувствителност. Изложеноста на сончевото зрачење влијае и на...

Read More

Инхалаторните кортикостероиди се класа на лекови често пропишувани кај пациенти дијагностицирани со хронично опструктивно белодробно заболување (ХОБЗ). Оваа класа на лекови се основа во третманот на пациентите со историја на фрекфентни егзацербации, а нивната главна улога е во намалување на инфламацијата. Неодамнешна студија публикувана во списанието European Respiratory Journal посочува дека употребата на инхалаторните кортикостероиди е поврзана со уште една придобивка – намалување на ризикот...

Read More