fbpx
 

Совети и предлози

Како да се заштитиме Дури до 50 % од вкупната изложеност на сонце во текот на животот може да се прими до 18. година од животот, па затоа е важен моментот на едукација на родителите и децата за штетното дејство на сончевото зрачење. Автор: д-р Владимир Лазовиќ Сончевата светлина е највидлив и најочигледен извор на комфор во средината која нè опкружува. Таа има корисни ефекти во смисла топлина...

Read More
suplementi-dna-anni-farm-apteka

Метаболички синдром се дефинира како збир на повеќе патолошки состојби и вклучува: хипертензија, хипергликемија, обезност, зголемен процент на масно ткиво околу половината и дислипидемија. Сите овие заболувања претставуваат ризик фактори за кардиоваскуларни заболувања, атеросклероза, дијабетес тип 2 и бубрежна болест. Најчесто, оваа состојба е асимптоматска, но постојната хипергликемија може да се манифестира со жед, често уринирање, замаглен вид и замор. Метаболичкиот синдром се нарекува уште...

Read More
podgotvetese-za-soncanje-dna-anni-farm

Подгответе ја кожата на време   Нашата кожа има одредени природни заштитни механизми за борба против штетното дејство на сончевото зрачење, затоа е важно на време да им овозможиме да се искажат во полн потенцијал.   Автор Весна Марковиќ   Доаѓањето на топлите денови неизбежно буди асоцијации на сончање и престој на плажа. Меѓутоа, и во текот на секојдневните активности кои ги извршуваме често сме изложени на дејството на сончевите зраци....

Read More
vitamin-b

Против замор и исцрпеност Лејла Беговиќ   Нашиот организам не може сам да ги произведе витамините од Б-група, па треба да се внесуваат со исхрана и/или консумирање суплементи. Тие учествуваат во растот и развојот на клетките и преносот на нервните импулси, важен се елемент за создавање и подигннување на животната енергија, за нормална работа на имунолошкиот, срцевиот и системот за варење, како и за здравјето на ноктите, косата...

Read More
pubertet-apteka-dna-anni-farm

Мост помеѓу детството и зрелоста   Формирање сопствено семејство и потомство им посакуваме на своите деца –пубертетот е неизбежно скалило кон таа цел.   Автор д-р Радмила Косиќ   Периодот од животот кога детето израснува во возрасна личност го нарекуваме пубертет. Називот потекнува од латинскиот збор pubertas – полово созревање. Истовремено со половото созревање настапуваат големи телесни, психички и социјални промени во животот на момчето или девојката. Периодот на пубертетот завршува со престанување на...

Read More
стрии-аптека-дна-анни-фарм

Како да ги намалите и отстраните Милица Алексиќ   Кога кожата пребргу се растегнува, во пубертет, за време на диети, односно поради слабеење или нагло зголемување на телесната маса или во бременост, може да се појават стрии, кои во почетокот се црвеникави поради крвните садови и воспалението, за подоцна да станат бели, бидејќи кожата на тие места го губи природниот пигмент. Овие линии на кожата, во некои случаи...

Read More