fbpx
 

Совети и предлози

samodoverba

Зајакнете ја вербата во себе   Зрелата самодоверба, за разлика од ниската, лажната и разнишаната, подразбира реално согледување на своите способности и тежнеење кон остварување лични потенцијали. До неа се доаѓа преку осознавање на своите особености, со фокусирање на она што е позитивно и анализирање на особини кои ги одликуваат лицата со самодоверба   Марина Брашиќ, ОЛИ интегративен психодинамиски психотерапевт   Ако сакате да успеете во работата, да се обидете во...

Read More
bolni-zglobovi

Непријатни и потенцијално опасни   Утринска вкочанетост и болката при движење пациентите обично ја препишуваат на замор или настинка. Важно е да се реагира на време и да посетите лекар пред промените на зглобовите да станат неповратни. Автор: Владимир Пантиќ     Остеоартритис е еден од најчестите здравствени проблеми и се карактеризира со уништување на ’рскавицата на зглобовите. Ова за последица има отежнато изведување на движење со болка, или потполна вкочанетост...

Read More
soveti-za-pobrz-rast-na-kosata

Милица Алексиќ   Без разлика на полот и годините, косата во просек за еден месец расте помеѓу еден и пол до два сантиметра. Меѓутоа, на нејзиниот побрз раст може да влијаат многу фактори. Затоа ви даваме неколку совети со помош на кои косата за пократко време може да ви биде подолга и поубава.   Здрава исхрана: Избалансираната исхрана, богата со витамини А, Б, Ц, Е, минерали – селен, магнезиум, железо,...

Read More
5-pricini-za-namalen-imunitet-dna-anni-farm

Како да знаете дека имунитетот ви е намален и треба да се погрижите за негово јакнење? Некои симптоми јасно ќе ви дадат до знаење дека вашата борба со патогените не оди баш како што треба.   Ова се некои од симптомите на кои треба да обрнете внимание:   1. Замор   Хроничниот замор е знак за намален имунитет. Нормално е да се заморите од напорна работа, вежбање или слична состојба за...

Read More
респираторни-инфекции-дна-анни-фарм-совети

Како да се заштитиме   Се препорачува избегнување подолг престој во затворени простории со многу луѓе, често проветрување и миење раце, престанок со пушење, внес на свежо овошје и зеленчук, цинк, магнезиум и витамин Ц, како и физичка активност   д-р по медицински науки Дејан Димиќ спец. по пнеумофизиологија   Респираторните инфекции се предизвикани од различни микроорганизми ‒ вируси, бактерии и габички. Од акутни респираторни инфекции на горните и долните респираторни патишта...

Read More
med-dna-anni-farm

Драгоцена природна состојка   Од дамнешни времиња се познати лековитите својства на медот. Меѓутоа, речиси исто толку трае и неговата употреба во козметички цели.   Медот се користи во исхраната на човекот уште од времето на неолитот. Веќе во стариот Египет доаѓаме до податоци за организирано одгледување пчели, а овој многу корисен инсект бил и задолжителен дел од знаците нацртани на гробниците на фараоните. Уште тогаш медот е употребуван...

Read More