fbpx
 

Совети и предлози

so-dete-na-zimuvanje

Забавата на отворено го чува здравјето   Загреани, непроветрени простории во градинките, игротеките и училиштата се идеално место за размножување вируси и бактерии, па затоа неоправдано ја обвинуваме зимата за тоа што малите деца се разболуваат.   Автор д-р Радмила Косиќ   Зима, зима е па што… зборувале нашите баби поттикнувајќи ги децата да се радуваат на зимските волшепства. Кај нас зимите не се долги, ни толку студени за да стравуваме...

Read More

Додатоците на исхраната даваат резултати   Медицината веќе со децении ја проучува лековитоста на омега-3 масните киселини и постојат валидни сознанија кои ја оправдуваат нивната медицинска употреба.   Автор: Душан Гољиќ м-р по фармација   Научно се идентификувани три есенцијални омега-3 масни киселини чиј внес е неопходен за нормална функција на телесните процеси. Еикосапентаноичната (EPA) и докозахексаноичната (DHA) се масни киселини кои доминантно се наоѓаат во рибата, морските плодови и алгите. Алфа-линолеинската...

Read More

Заштита на функцијата на детоксикација   Метаболистичките процеси во црниот дроб се одвиваат константно и преку нив се филтрира целокупниот крвоток и лимфоток.   Автор м-р по фармација Душан Гољиќ     Црниот дроб е главен метаболизатор на екстерни супстанции кои влегуваат во крвотокот. Се состои од функционални клетки – хепатоцити, кои произведуваат специјални биомолекули чија улога е хемиски да го обработат соединението од надворешно потекло (ксенобиотик). Покрај обработка на сите погодни...

Read More

Важен одбранбен рефлекс   Самата кашлица не е болест, туку симптом кој укажува на некој друг проблем.   Автор д-р Весна Атанасовска ПЗУ Медико Марија ‒ Скопје   Кашлицата претставува одбранбен рефлексен механизам преку кој се отстрануваат секретот и туѓите тела од дишните патишта. Нејзината појава често укажува на инфективна болест на дишните патишта или на белите дробови, предизвикана од вируси или бактерии. Поретко, но може да се јави и при употреба...

Read More
zimata-ja-susi-kozata-dna-anni-farm

Природни решенија за честиот проблем   Време е лесните креми и лосиони да ги замениме со помасни и похранливи препарати.   Автор: Весна Марковиќ     Доаѓањето на постудените денови пред нашата кожа поставува бројни предизвици. Студот и ветерот ја сушат, слоевите од гардеробата ѝ оневозможуваат да биде во контакт со посвеж воздух, додека престојот во затворени простории со сув воздух само дополнително ја влошува ситуацијата. За среќа, постојат решенија од природата кои...

Read More
zajaknuvanje-na-imunitet-dna-anni-farm

Здрави, сити и отпорни     Сезоната на зимски вирусни инфекции веќе е во тек. Да му помогнеме на својот организам така што преку исхраната ќе внесеме сè што му е потребно.     Автор Билјана Божовиќ     Урамнотежената и разновидна исхрана претставува основа на која нашиот организам успешно го гради својот имунолошки одговор. Во периодот кога вирусните инфекции се во полн ек, од голема важност е секојдневно да внесуваме оптимална количина на...

Read More