fbpx
 

Совети и предлози

Скриена закана во чаша млеко     Интолеранцијата на лактоза е неможност за варење на млечниот шеќер – лактоза. Кај повеќето луѓе способноста за варење на лактозата се намалува веќе по втората година од животот. д-р Ивана Бузаџиќ молекуларен биолог и физиолог, спец. по генетика   Зошто да се тестирате?   Зачестеноста на интолеранцијата на лактоза во Европа е голема. Доколку имате желудочно-цревни проблеми, посебно по консумирање млеко и/или млечни производи, секако, препорака е...

Read More
zdrav-pojadok-dna-anni-farm

Практично, корисно, вкусно   Потребно е само малку труд за секојдневните оброци на работа да ги направиме поздрави и поразновидни.     Автор Билјана Божовиќ   Комбинацијата од секојдневно седење на работното место со грицки, брза храна и оброци од блиската пекарница претствува сигурен пат кон вишок килограми. Ова, пак, е идеална основа за развој на бројни заболувања, од кардиоваскуларни болести, преку болки во грбот до дијабетес. Затоа следен пат кога ќе...

Read More
висок крвен притисок

Совети за лицата со хипертензија   Висок крвен притисок   Високиот крвен притисок или артериската хипертензија, односно крвниот притисок во крвните садови поголем од нормалниот, претставува хронична болест и e клучен за ризик од кардиоваскуларни болести. Високиот крвен притисок предизвикува промени во крвните садови, што предизвикува оштетување на мозокот, срцето, бубрезите и големите крвни садови. При одредувањето на вредноста на крвниот притисок се разликуваат систолен (горен) притисок и дијастолен (долен) притисок. Хипертензијата се дефинира како трајно зголемување на систолниот...

Read More
ОПАСНОСТИ-ЗА-КОЖАТА-НА-ЛЕТУВАЊЕ

Уживајте со внимание   Одењето на летување е она што многумина желно го исчекуваат во текот на целата година. Не дозволувајте невнимание да ви го расипе одморот.   Автор Весна Марковиќ   Долго очекуваниот одмор е пред вас. Без разлика дали сте се упатиле кон морски, езерски или речен брег, или можеби сте тргнале кон планинските врвови, ве очекуваат сите предности на промената на опкружувањето. Меѓутоа, постојат одредени ризици кои секое...

Read More
дијабетес

Совети за дијабетичари – лица заболени од шеќерна болест Дијабетес или шеќерна болест Шеќерната болест или дијабетес е нарушување  што се манифестира со зголемено ниво на шеќерот во крвта, хипергликемија, а се појавува кога панкреасот престанува делумно или целосно да го произведува хормонот инсулин или инсулинот не е ефикасен во телото. Недостатокот од инсулин го спречува снабдувањето на клетките со храна, а шеќерот се акумулира во крвта и предизвикува оштетување на самите крвни садови, а...

Read More
kremi-za-lice

Правилен избор за адекватна заштита   Нашето лице е изложено на дејството на сончевата светлина во текот на целата година, затоа е неопходно да му обезбедиме соодветна нега и заштита.   Автор Весна Марковиќ   Секојдневната изложеност на клетките на кожата на штетните зрачења остава долготрајни последици кои се акумулираат во текот на животот. Лицето е дел од нашето тело кое е најизложено на штетното дејство на УВА и УВБ зрачења,...

Read More