fbpx
 

Совети и предлози

soveti-za-stari-lica

Корисни совети за стари лица Стари лица   Старите лица припаѓаат на возрасната група над 65 години. Стареењето е нормален физиолошки процес кој започнува со раѓање, а позначајното настапува по околу 50 година од животот кога се јавува слабеење на телесните функции заради промена на самото ткиво. Иако промените се индивидуални и значително зависат од наследството и начинот на дотогашниот живот, генерално, коските, зглобовите и мускулите слабеат, се акумулира масно ткиво, кожата ја губи еластичноста, слухот...

Read More
nega-na-koza

Совети за правилна нега на кожа Здравје на кожата Кожата е заштитна покривка на телото, која е првата линија во одбрана против навлегување на микроорганизми, го одржува балансот на телесни течности, преку потењето ја регулира телесната температура и спроведува дразби, од допир до болка. Изгледот на кожата влијае и на личното доживување на себеси, а со тоа и на психата. Здравјето на кожата зависи од тоа колку влага и маснотии содржи, а треба да...

Read More
detsko-zdravje-dna-anni-farm

  Совети за здраво и среќно растење   Заштита од болести Детското здравје значајно влијае на здравото и безгрижно растење, а усвојувањето здрави животни навики е важен услов за одржување на здравјето во зрелата и поодмината возраст. Заштитата од болести се спроведува со програмата за задолжителна вакцинација, редовен лекарски надзор на децата во текот на предучилишната и училишната возраст, а посебно со систематски прегледи при кои се утврдува телесниот и психичкиот развој на децата, се согледуваат негативните влијанија врз...

Read More
zensko-zdravje

Совети за зачувување на здравјето на жените Женско здравје   Телото на жената е приспособено за продолжување на потомството преку градбата и функцијата на половите органи под влијание првенствено на половите хормони естроген и гестаген, но и хормоните на хипоталамусот и тироидната жлезда. Одржувањето на здравјето на половите органи е предуслов за здравјето на жените во текот на целиот нивни живот, а важно е и за здраво потомство. Редовните гинеколошки прегледи и ПАП-тестови, како и утврдувањето...

Read More
imunitet

Кога ќе дојде до пад на имунитетот организмот го совладуваат бактерии и вируси и доаѓа до заболувања. Ова е особено изразено за време на студените денови, од доцна есен до рана пролет.   Имуниот систем е сложен систем на леукоцити и антитела во организмот кои се борат против инфекциите, бактериите, вирусите и другите страни (штетни) честици. Имуниот систем е нашата природна одбрана од болести.   Пореметувањето на имуниот систем...

Read More
urninarni-infekcii-dna-anni-farm

  Превенција, рани симптоми, лекување проф. д-р Дејан Драгичевиќ, спец. уролог   Секој со промени во мокрењето, болки во долниот дел од стомакот и промени во мочта треба да побара помош од лекар Иако блага уринарна инфекција може да биде малку непријатна, сериозна инфекција (кога ќе се прошири на мочниот меур и бубрезите) може да го направи одењето во болница непходно. Важно е да бидете во состојба да препознаете кои...

Read More