fbpx

alergii Tag

alergija-na-sonce

Чест летен проблем   Сончевата светлина, како природна карактеристика на сонцето, има корисни ефекти во смисла на топлина и синтеза на витаминот Д, но, исто така, може да доведе до штетни последици.   Автор: д-р Владимир Лазовиќ   Алергиските реакции претставуваат хиперактивност на имунолошкиот систем. Заштитните реакции на имунолошкиот систем може понекогаш да бидат штетни за домаќинот и тогаш се нарекуваат реакции од пречувствителност. Изложеноста на сончевото зрачење влијае и на...

Read More
med-dna-anni-farm

Драгоцена природна состојка   Од дамнешни времиња се познати лековитите својства на медот. Меѓутоа, речиси исто толку трае и неговата употреба во козметички цели.   Медот се користи во исхраната на човекот уште од времето на неолитот. Веќе во стариот Египет доаѓаме до податоци за организирано одгледување пчели, а овој многу корисен инсект бил и задолжителен дел од знаците нацртани на гробниците на фараоните. Уште тогаш медот е употребуван...

Read More
imunitet

Кога ќе дојде до пад на имунитетот организмот го совладуваат бактерии и вируси и доаѓа до заболувања. Ова е особено изразено за време на студените денови, од доцна есен до рана пролет.   Имуниот систем е сложен систем на леукоцити и антитела во организмот кои се борат против инфекциите, бактериите, вирусите и другите страни (штетни) честици. Имуниот систем е нашата природна одбрана од болести.   Пореметувањето на имуниот систем...

Read More