fbpx

detsko zdravje Tag

очи-детско-здравје

Корекција е можна Секојдневно сме сведоци како различно реагираме на она што го гледаме – смеење до солзи и очите се огледало на душата се изрази кои зборуваат колку нашите очи се важни во поимањето на светот и реагирањето на појавите околу нас. Автор д-р Радмила Косиќ педијатар   Нашето око има структура на фотоапарат. Паралелните зраци на светлото се прекршуваат во една точка од внатрешната страна на окото. Физичкиот феномен на прекршување...

Read More
pubertet-apteka-dna-anni-farm

Мост помеѓу детството и зрелоста   Формирање сопствено семејство и потомство им посакуваме на своите деца –пубертетот е неизбежно скалило кон таа цел.   Автор д-р Радмила Косиќ   Периодот од животот кога детето израснува во возрасна личност го нарекуваме пубертет. Називот потекнува од латинскиот збор pubertas – полово созревање. Истовремено со половото созревање настапуваат големи телесни, психички и социјални промени во животот на момчето или девојката. Периодот на пубертетот завршува со престанување на...

Read More
магнезиум-аптека-скопје-дна-анни-фарм

Ретко кој човек денес може да се пофали со добро психофизичко здравје, вишок енергија, опуштени мускули, добра концентрација и ,,јаки“ нерви. Всушност, ретко кој организам е снабден со доволна количина магнезиум, минерал од клучна важност за целокупното оптимално здравје на современиот човек.   Магнезиумот активира повеќе од 300 ензими во телото, што го прави неопходен за правилно функционирање на бројни метаболистички процеси.  Здравјето на нервниот, мускулниот и кардиоваскуларниот...

Read More
vitamin-c-dna-anni-farm-soveti

Против инфекции и за јакнење на имунитетот Наташа Филиповиќ   Превенцијата на различни инфекции, посебно во зимскиот период, кога сме повеќе изложени на бактерии и вируси бидејќи повеќе време поминуваме во затворени простории со други луѓе и во принцип сме помалку физички активни отколку во топлите месеци, се постигнува со внес на витамин Ц, кој е многу важен  и за јакнење на нашиот имунитет.   Витаминот Ц, познат и како...

Read More
респираторни-инфекции-дна-анни-фарм-совети

Како да се заштитиме   Се препорачува избегнување подолг престој во затворени простории со многу луѓе, често проветрување и миење раце, престанок со пушење, внес на свежо овошје и зеленчук, цинк, магнезиум и витамин Ц, како и физичка активност   д-р по медицински науки Дејан Димиќ спец. по пнеумофизиологија   Респираторните инфекции се предизвикани од различни микроорганизми ‒ вируси, бактерии и габички. Од акутни респираторни инфекции на горните и долните респираторни патишта...

Read More
so-dete-na-zimuvanje

Забавата на отворено го чува здравјето   Загреани, непроветрени простории во градинките, игротеките и училиштата се идеално место за размножување вируси и бактерии, па затоа неоправдано ја обвинуваме зимата за тоа што малите деца се разболуваат.   Автор д-р Радмила Косиќ   Зима, зима е па што… зборувале нашите баби поттикнувајќи ги децата да се радуваат на зимските волшепства. Кај нас зимите не се долги, ни толку студени за да стравуваме...

Read More
zajaknuvanje-na-imunitet-dna-anni-farm

Здрави, сити и отпорни     Сезоната на зимски вирусни инфекции веќе е во тек. Да му помогнеме на својот организам така што преку исхраната ќе внесеме сè што му е потребно.     Автор Билјана Божовиќ     Урамнотежената и разновидна исхрана претставува основа на која нашиот организам успешно го гради својот имунолошки одговор. Во периодот кога вирусните инфекции се во полн ек, од голема важност е секојдневно да внесуваме оптимална количина на...

Read More
nega-na-koza

Совети за правилна нега на кожа Здравје на кожата Кожата е заштитна покривка на телото, која е првата линија во одбрана против навлегување на микроорганизми, го одржува балансот на телесни течности, преку потењето ја регулира телесната температура и спроведува дразби, од допир до болка. Изгледот на кожата влијае и на личното доживување на себеси, а со тоа и на психата. Здравјето на кожата зависи од тоа колку влага и маснотии содржи, а треба да...

Read More
detsko-zdravje-dna-anni-farm

  Совети за здраво и среќно растење   Заштита од болести Детското здравје значајно влијае на здравото и безгрижно растење, а усвојувањето здрави животни навики е важен услов за одржување на здравјето во зрелата и поодмината возраст. Заштитата од болести се спроведува со програмата за задолжителна вакцинација, редовен лекарски надзор на децата во текот на предучилишната и училишната возраст, а посебно со систематски прегледи при кои се утврдува телесниот и психичкиот развој на децата, се согледуваат негативните влијанија врз...

Read More