fbpx

ishrana Tag

zdravje-zdrava-hrana-apteka-dna-annifarm-skopje

Практично, корисно, вкусно Потребно е само малку труд за секојдневните оброци на работа да ги направиме поздрави и поразновидни.   Автор Билјана Божовиќ   Комбинацијата од секојдневно седење на работното место со грицки, брза храна и оброци од блиската пекарница претствува сигурен пат кон вишок килограми. Ова, пак, е идеална основа за развој на бројни заболувања, од кардиоваскуларни болести, преку болки во грбот до дијабетес. Затоа следен пат кога ќе...

Read More
ishrana-vo-bremenost

Искористете го богатството на сезонските намирници   Септември е период од годината кога на тезгите на пазарите се застапени многу разновидни плодови од природата кои обилуваат со бројни хранливи состојки.   Автор: Билјана Божовиќ   Исхраната во текот на бременоста одамна престана да биде под диктат на онаа старата, некогаш задолжителна, реченица: Мораш повеќе да јадеш затоа што сега јадеш за двајца! Иако е неспорен фактот дека енергетските потреби на организмот...

Read More
ishrana-na-patuvanje-dna-anii-farm-betty

Лесно, вкусно и безбедно   Тргнувањето на патување подразбира и промена на одредени прехранбени навики. Ова е неопходен чекор кој мораме да го преземеме за да ги спречиме евентуалните здравствени проблеми.   Автор Билјана Божовиќ   Без разлика дали на одмор сте тргнале со сопствен автомобил или патувате со автобус, воз, авион, никако не би требало да тргнете гладни. Од друга страна, водете сметка да не се прејадете. Ова посебно се...

Read More
soveti-za-stari-lica

Корисни совети за стари лица Стари лица   Старите лица припаѓаат на возрасната група над 65 години. Стареењето е нормален физиолошки процес кој започнува со раѓање, а позначајното настапува по околу 50 година од животот кога се јавува слабеење на телесните функции заради промена на самото ткиво. Иако промените се индивидуални и значително зависат од наследството и начинот на дотогашниот живот, генерално, коските, зглобовите и мускулите слабеат, се акумулира масно ткиво, кожата ја губи еластичноста, слухот...

Read More