fbpx

koza Tag

psorijaza-problematicna-koza

Опасност за целиот организам   Ова заболување може да настане во кој било период од животот, но најчесто се јавува помеѓу 10 и 20 година. Заболуваат подеднакво и мажи и жени, но забележано е дека порано се јавува кај жените.   Автор: д-р Александар Макевиќ   Псоријазата (Psoriazis vulgaris) е хронична, системска, воспалителна болест, која примарно ја зафаќа кожата, оптоварувајќи ги пациентите со воспалителни, болни промени кај кои се појавува јадеж...

Read More
podgotvetese-za-soncanje-dna-anni-farm

Подгответе ја кожата на време   Нашата кожа има одредени природни заштитни механизми за борба против штетното дејство на сончевото зрачење, затоа е важно на време да им овозможиме да се искажат во полн потенцијал.   Автор Весна Марковиќ   Доаѓањето на топлите денови неизбежно буди асоцијации на сончање и престој на плажа. Меѓутоа, и во текот на секојдневните активности кои ги извршуваме често сме изложени на дејството на сончевите зраци....

Read More
стрии-аптека-дна-анни-фарм

Како да ги намалите и отстраните Милица Алексиќ   Кога кожата пребргу се растегнува, во пубертет, за време на диети, односно поради слабеење или нагло зголемување на телесната маса или во бременост, може да се појават стрии, кои во почетокот се црвеникави поради крвните садови и воспалението, за подоцна да станат бели, бидејќи кожата на тие места го губи природниот пигмент. Овие линии на кожата, во некои случаи...

Read More
zimata-ja-susi-kozata-dna-anni-farm

Природни решенија за честиот проблем   Време е лесните креми и лосиони да ги замениме со помасни и похранливи препарати.   Автор: Весна Марковиќ     Доаѓањето на постудените денови пред нашата кожа поставува бројни предизвици. Студот и ветерот ја сушат, слоевите од гардеробата ѝ оневозможуваат да биде во контакт со посвеж воздух, додека престојот во затворени простории со сув воздух само дополнително ја влошува ситуацијата. За среќа, постојат решенија од природата кои...

Read More
kremi-za-lice

Правилен избор за адекватна заштита   Нашето лице е изложено на дејството на сончевата светлина во текот на целата година, затоа е неопходно да му обезбедиме соодветна нега и заштита.   Автор Весна Марковиќ   Секојдневната изложеност на клетките на кожата на штетните зрачења остава долготрајни последици кои се акумулираат во текот на животот. Лицето е дел од нашето тело кое е најизложено на штетното дејство на УВА и УВБ зрачења,...

Read More
konopni-proizvodi-dna-anni-farm

  Ја одржува природната хидратација, ја негува сувата и атопична кожа и ја намалува вкочанетоста во мускулите и зглобовите.   Коноп (Cannabis sativa L.) е една од неколкуте видови на растенија откриени пред илјадници години. Потекнува од Централна Азија, а потоа и во други климатски подрачја. Растението се користело за производство на храна и козметика бидејќи содржи масла, протеини, јаглени хидрати и др важни состојки. Семето од коноп...

Read More