fbpx

srce Tag

zdravo-srce

д-р Јелена Стефановиќ спец. по општа пракса   Старата мудрост вели „дека е подобро да се спречи, отколку да се лекува“. Многу болести може да се избегнат, а здравото срце да се одржи со превенција, односно со здрав животен стил кој не само што не го загрозува здравјето, туку и го унапредува.   Современиот живот не ни остава многу време да се занимаваме со себе и со своето здравје. Луѓето...

Read More
vezbi-za-spas-od-srcev-udar

Најновите истражувања потврдуваат дека вежбањето може да го намали ризикот од инфаркт кај луѓето кои имаат генетска предиспозиција за него. Иако многумина сметаат дека малку може да се направи доколку станува збор за генетика, докажано е дека едноставните активности можат да помогнат. А, сигурно можете да одделите неколку мигови во денот за нив.   Истражувањата биле објавени во магазинот ”American Heart Association’s journal”, а се темелат на...

Read More
masnotii-vo-krvta

Кога се корисни, а кога се штетни   Душан Гољиќ м-р по фармација   Човечкиот организам е како машина: го троши горивото кое му го даваме, се развива, произведува енергија и го отфрла непотребното. Живеејќи во забрзано секојдневие, земаме брзи залчиња храна во движење, само да ја намалиме гладта. Ретко размислуваме за квалитетот на намирниците кои ги внесуваме. Дури ако здравствени проблеми нè натераат да посетиме лекар, присилени сме да...

Read More
висок крвен притисок

Совети за лицата со хипертензија   Висок крвен притисок   Високиот крвен притисок или артериската хипертензија, односно крвниот притисок во крвните садови поголем од нормалниот, претставува хронична болест и e клучен за ризик од кардиоваскуларни болести. Високиот крвен притисок предизвикува промени во крвните садови, што предизвикува оштетување на мозокот, срцето, бубрезите и големите крвни садови. При одредувањето на вредноста на крвниот притисок се разликуваат систолен (горен) притисок и дијастолен (долен) притисок. Хипертензијата се дефинира како трајно зголемување на систолниот...

Read More