fbpx

zdrava hrana Tag

zdravje-zdrava-hrana-apteka-dna-annifarm-skopje

Практично, корисно, вкусно Потребно е само малку труд за секојдневните оброци на работа да ги направиме поздрави и поразновидни.   Автор Билјана Божовиќ   Комбинацијата од секојдневно седење на работното место со грицки, брза храна и оброци од блиската пекарница претствува сигурен пат кон вишок килограми. Ова, пак, е идеална основа за развој на бројни заболувања, од кардиоваскуларни болести, преку болки во грбот до дијабетес. Затоа следен пат кога ќе...

Read More
магнезиум-аптека-скопје-дна-анни-фарм

Ретко кој човек денес може да се пофали со добро психофизичко здравје, вишок енергија, опуштени мускули, добра концентрација и ,,јаки“ нерви. Всушност, ретко кој организам е снабден со доволна количина магнезиум, минерал од клучна важност за целокупното оптимално здравје на современиот човек.   Магнезиумот активира повеќе од 300 ензими во телото, што го прави неопходен за правилно функционирање на бројни метаболистички процеси.  Здравјето на нервниот, мускулниот и кардиоваскуларниот...

Read More
vitamin-c-dna-anni-farm-soveti

Против инфекции и за јакнење на имунитетот Наташа Филиповиќ   Превенцијата на различни инфекции, посебно во зимскиот период, кога сме повеќе изложени на бактерии и вируси бидејќи повеќе време поминуваме во затворени простории со други луѓе и во принцип сме помалку физички активни отколку во топлите месеци, се постигнува со внес на витамин Ц, кој е многу важен  и за јакнење на нашиот имунитет.   Витаминот Ц, познат и како...

Read More
med-dna-anni-farm

Драгоцена природна состојка   Од дамнешни времиња се познати лековитите својства на медот. Меѓутоа, речиси исто толку трае и неговата употреба во козметички цели.   Медот се користи во исхраната на човекот уште од времето на неолитот. Веќе во стариот Египет доаѓаме до податоци за организирано одгледување пчели, а овој многу корисен инсект бил и задолжителен дел од знаците нацртани на гробниците на фараоните. Уште тогаш медот е употребуван...

Read More
zajaknuvanje-na-imunitet-dna-anni-farm

Здрави, сити и отпорни     Сезоната на зимски вирусни инфекции веќе е во тек. Да му помогнеме на својот организам така што преку исхраната ќе внесеме сè што му е потребно.     Автор Билјана Божовиќ     Урамнотежената и разновидна исхрана претставува основа на која нашиот организам успешно го гради својот имунолошки одговор. Во периодот кога вирусните инфекции се во полн ек, од голема важност е секојдневно да внесуваме оптимална количина на...

Read More
zdrav-pojadok-dna-anni-farm

Практично, корисно, вкусно   Потребно е само малку труд за секојдневните оброци на работа да ги направиме поздрави и поразновидни.     Автор Билјана Божовиќ   Комбинацијата од секојдневно седење на работното место со грицки, брза храна и оброци од блиската пекарница претствува сигурен пат кон вишок килограми. Ова, пак, е идеална основа за развој на бројни заболувања, од кардиоваскуларни болести, преку болки во грбот до дијабетес. Затоа следен пат кога ќе...

Read More
detsko-zdravje-dna-anni-farm

  Совети за здраво и среќно растење   Заштита од болести Детското здравје значајно влијае на здравото и безгрижно растење, а усвојувањето здрави животни навики е важен услов за одржување на здравјето во зрелата и поодмината возраст. Заштитата од болести се спроведува со програмата за задолжителна вакцинација, редовен лекарски надзор на децата во текот на предучилишната и училишната возраст, а посебно со систематски прегледи при кои се утврдува телесниот и психичкиот развој на децата, се согледуваат негативните влијанија врз...

Read More